Лікарняні та декретні для ФОП: які умови отримання?

Опубликовано: 15 Березня, 2021 Нет ответов

Фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які здійснюють сплату єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) відповідно до Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» мають право на отримання лікарняних та декретних виплат за рахунок Фонду соціального страхування України (далі – Фонд).

Таке право за ними закріплене частиною 1 статті 19 Закону України від 23.09.1999 р. №1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

У відомстві зазначають, якщо ФОП має заборгованість зі сплати ЄСВ, допомогу від Фонду він не отримає.

Підставою для виплати лікарняних та декретних виплат є копія листка непрацездатності, засвідчена установою охорони здоров’я, яка його видала ФОП.

При цьому, у графі «місце роботи» такого листка потрібно вказати, що це ФОП, і її прізвище. Такий листок непрацездатності має зберігатися у ФОП. I розраховувати суму виплат, а також звертатися за фінансуванням до Фонду підприємцю доведеться самостійно.

За рахунок Фонду лікарняні оплачують лише з шостого дня непрацездатності, а декретні виплачують за всі дні перебування в декреті.

У відомстві нагадали, що згідно з п. 9 – 10 розд. VIII Закону про ЄСВ у зв’язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку за грудень 2020 року – травень 2021 року. Проте відповідно до п. 14-5 розділу XV Закону № 1058 такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

Утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно. Обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військового збору – 1,5 %, їх сплату до бюджету покладено на Фонд. На суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду, ЄСВ не нараховується.

У відомстві наголошують, ФОП має право отримувати за рахунок Фонду соцстрахування лікарняні та декретні виплати, якщо він сплачує ЄСВ та не має заборгованості.

Журнал «Вісник. Офіційно про податки» http://www.visnuk.com.ua/ru/news/100023250-likarnyani-ta-dekretni-dlya-fop-yaki-umovi-otrimannya

Оставить отзыв