Застосування РРО підприємцями в 2021 році: питання-відповіді

Опубликовано: 23 Лютого, 2021 Нет ответов

Якщо не видано фіскальний чек, яку штрафну санкцію очікувати продавцю товарів з нового року?

Згідно із п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» передбачена штрафна санкція за порушення, вчинене вперше, у розмірі 10 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Дана штрафна санкція у такому розмірі тимчасово передбачена до 1 січня 2022 року відповідно до п. 11 розділу ІІ Прикінцевих положень зазначеного закону. Отже, якщо споживачеві не видано розрахунковий документ (чек) наприклад, на суму 75 грн, то штрафна санкція застосовується в сумі 7,50 грн (75 х 10 % = 7,50).

Фактичною перевіркою встановлено, що продано через програмний РРО підакцизний товар без режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. В якій сумі буде застосовано штраф?

Штрафна санкція застосовується у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 5 100 грн (п. 11 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

Встановлено наявність у торговому об’єкті товарів, які не обліковані у встановленому порядку, тобто не надані під час проведення перевірки документи, що підтверджують їх облік. Як визначають штрафну санкцію контролери?

До суб’єкта господарювання застосовується штрафна санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо встановлено наявність товару у сумі 2000 грн, які не обліковані, то штрафна санкція застосовуватиметься у розмірі 4 000 грн (2 000 х 2 = 4 000). Коли сума необлікованого товару становитиме 35 грн, то штрафна санкція складатиме 170 грн, тому що 35 х 2 = 70, що є менше, ніж десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Зауважу, що відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують.

Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

 

Журнал «Вісник. Офіційно про податки» 

http://www.visnuk.com.ua/ru/news/100022441-zastosuvannya-rro-pidpriyemtsyami-u-2021-rotsi-zapitannya-vidpovidi

Оставить отзыв