З 1 січня запрацює Закон щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків

Опубликовано: 02 Січня, 2024 Нет ответов

21 грудня 2023 року Президент підписав Закон від 22.11.2023 №3497-IX “Про внесення змін до Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності” щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків” (раніше законопроєкт №9015). Про це йдеться у картці законопроєкту.

23 грудня Закон офіційно опублікований в “Голосі України” від 23.12.2023 №50. Він набирає чинності з 1 січня 2024 року, крім пункту 2 цього розділу, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Ініціатива передбачає підтримку економічної діяльності в Україні, посилення промислового (в тому числі оборонно-промислового) сектору, а також створення нових робочих місць та наповнення бюджетів всіх рівнів коштами від сплати податків, що зумовить посилення сил оборони України.

Законопроєктом пропонувалося внести зміни до Закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності», зокрема усунути прогалини, що обмежують можливість страхування вітчизняних інвестицій Експортно-кредитним агентством, у тому числі в умовах військових дій та повоєнного відновлення.

Зокрема, уточнюється, що страхування прямих інвестицій, у тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Як зазначала раніше Європейська Бізнес Асоціація, цей законопроєкт допоможе:

  • по-перше, поставити у рівні умови українських інвесторів із зарубіжними, які мають нині можливість страхувати свої інвестиції в експортно-кредитних агенціях своїх країн або подібних міжнародних організаціях, у тому числі від воєнних ризиків;
  • по-друге, спростить і пришвидшить процес відбору проєктів, бо MIGA і DFC, які заявили про подібні наміри, не мають представництв в Україні. А в Україні Експортно-кредитна агенція може виконувати цю роботу, працюючи як агент для них або страхувати самостійно та передавати у перестрахування ризики щодо таких інвестиційних проєктів;
  • по-третє, надасть доступ до страхування середнім компаніям, які навряд чи зацікавлять міжнародних страховиків, натомість повністю відповідають профілю Експортно-кредитної агенції України. 

за матеріалами сайту «Дебет-Кредит» https://news.dtkt.ua/ 

Оставить отзыв