Порушення термінів сплати узгоджених сум податків: яка відповідальність?

Опубликовано: 17 Червня, 2021 Нет ответов

Статтею 124 Податкового кодексу України встановлено, що суб’єкти господарювання, які не сплачують узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених цим Кодексом, притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Якщо зарахування коштів з електронного рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість в оплату узгодженої суми грошового зобов’язання, визначеного в уточнюючому розрахунку до податкової декларації, здійснюється на наступний операційний (банківський) день, штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Разом, з тим, діяння, вчинені умисно, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

У випадку діяння, вчинені повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк більше 90 календарних днів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 50 % від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

Журнал «Вісник. Офіційно про податки» http://www.visnuk.com.ua/ru/news/100025255-porushennya-strokiv-splati-uzgodzhenikh-sum-podatkiv-yaka-platnikam-podatkiv-zagrozhuye-vidpovidalnist

Оставить отзыв