Розрахункові документи замінять на платіжні інструкції: нові правила діятимуть через рік

Опубликовано: 06 Серпня, 2021 Нет ответов

Починаючи із 01.08.2021 року чинним є Закон України “Про платіжні послуги” від 30.06.2021 р. № 1591-IX. Однак більшість його норм вводять в дію лише через 12 місяців, починаючи із цієї дати.

Цим Законом буде уведено в дію новий порядок виконання платіжних операцій.

Під платіжною операцією розуміють будь-яке внесення, переказ або зняття коштів незалежно від правовідносин між платником і отримувачем, які є підставою для цього.

Натомість, платіжна інструкція – це розпорядження ініціатора надавачу платіжних послуг щодо виконання платіжної операції.

Форму та порядок надання платіжної інструкції визначатимуть в договорі між користувачем та надавачем платіжних послуг, якщо інше не передбачено законодавством.

Надавач платіжних послуг зобов’язаний буде прийняти до виконання надану ініціатором платіжну інструкцію, за умови що платіжна інструкція оформлена належним чином та немає законних підстав для відмови в її прийнятті.

Платіжна інструкція повинна містити інформацію, що дає змогу надавачу платіжних послуг ідентифікувати особу платника та отримувача за платіжною операцією, рахунки платника та отримувача, надавачів платіжних послуг платника та отримувача, суму платіжної операції та іншу інформацію (реквізити), необхідну для належного виконання платіжної операції.

Надавач платіжних послуг платника у разі ініціювання дебетового, кредитового переказу та/або примусового списання (стягнення) зобов’язаний перевірити в платіжній інструкції відповідність зазначених у ній номера рахунку платника або унікального ідентифікатора та коду платника (коду юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) згідно з ЄДР або податкового номера або серії (за наявності) та номера і прийняти до виконання платіжну інструкцію лише в разі їх збігу.

По суті платіжні інструкції замінять розрахункові документи, які подавалися на переказ коштів.

 

За матеріалами сайту «Бухгалтер.ua»   https://buh.ligazakon.net/news/205303_rozrakhunkov-dokumenti-zamnyat-na-platzhn-nstrukts-nov-pravila-dyatimut-cherez-rk

Оставить отзыв