У разі відсутності прибутку самозайняті особи, які перебувають на загальній системі оподаткування, зможуть не сплачувати за себе ЄСВ

Опубликовано: 17 Червня, 2020 Нет ответов

З 1 січня 2021 року набере чинності Закон №592-ІХ, крім пункту 5 розділу I цього Закону, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування,  а саме з 02.06.2020р. 

Підлягають списанню несплачені станом на 03.06.2020р. суми недоїмки, нараховані ФОП на загальній системі оподаткування та фізособам, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 року по 3 червня 2020 р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. 

Для цього треба:

1) Закритися в період з 03.06.2020р. по 31.08.2020 р. 

ФОП подають заяву про припинення підприємницької діяльності держреєстратору.

Фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають заяву про зняття з обліку в ДПІ за місцем обліку.

2) Відзвітувати з ЄСВ

Принаймні, за періоди 2017-2020 рр. – подання такої звітності ДПС це обов’язкова умова для списання недоплат за ці періоди. 

При цьому робиться зауваження: штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені п. 7 ч. 11 ст. 25  Закону про ЄСВ, за наведених умов не застосовуються. Тобто, за подання Звітів з ЄСВ із запізненням – не штрафуватимуть.

Після виконання двох зазначених умов податківці проводять перевірку і приймають рішення, списувати борги чи ні. 

Випадки, коли ДПС може відмовити у списання боргів з ЄСВ: 

  1. платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року по 3 червня 2020 року;
  2. суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому Законом про ЄСВ. Якщо вони були сплачені частково, то податковий орган може прийняти рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася не сплаченою.

А ось якщо доходу (прибутку) у вас не було, але ЄСВ ви вправно платили – вже нічого не поробиш. Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені не підлягають поверненню.

Якщо прибутку немає – немає і ЄСВ

З 1 січня 2021 року самозайняті особи (ФОП, фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерського господарства), які перебувають на загальній системі оподаткування, зможуть не сплачувати за себе ЄСВ в разі відсутності прибутку.

Тобто, якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Оставить отзыв