Чому «Овердрафт» зменшує суми податку, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК в ЄРПН?

Опубликовано: 17 Червня, 2021 Нет ответов

Відповідно до пункту 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569, складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – реєстраційна сума) в Єдиному реєстрі податкових накладних є показник ΣОвердрафт — сума середньомісячного розміру сум податку, які за останніх 12 звітних (податкових) місяців були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені, а також задекларовані платником податку — сільськогосподарським підприємством, що до 01 січня 2017 року застосовував спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ.

Пунктом 13 Порядку ДПС автоматично обчислює суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН.

Показник ΣОвердрафт підлягає автоматичному перерахунку щокварталу (протягом перших шести робочих днів такого кварталу) з урахуванням показника середньомісячного розміру сум податку, які за останніх 12 звітних (податкових) місяців станом на дату такого перерахунку, були задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені чи розстрочені або відстрочені, а також задекларовані платником-сільськогосподарським підприємством, що обрав спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 ПКУ.

Такий перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення та додавання суми збільшення згідно з поточним перерахунком.

Але, у випадках, коли у минулому кварталі відбувається зменшення задекларованих платником до сплати в бюджет сум ПДВ, то реєстраційна сума зменшується шляхом віднімання попередньої ΣОвердрафт, а додавання оновленої ΣОвердрафт згідно з поточним перерахунком відбувається у менших розмірах.

Головне управління ДПС в Одеській області https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/475106.html

Оставить отзыв