З 01.01.2021 року самозайняті особи, які працюють, не платитимуть ЄСВ

Опубликовано: 28 Жовтня, 2020 Нет ответов

Якщо ФОП (як “загальники”, так й “єдинники”) або фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, одночасно перебуватимуть у трудових відносинах, то вони зможуть не платити ЄСВ за себе. 

З 1 січня 2021 р. ФОП або фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, які перебувають у трудових відносинах, мають право не платити ЄСВ за себе. За умови, що їх роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі самозайняті особи ЄСВ платитимуть. Проте менше ніж звичайно. 

Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто в такому випадку самозайнята особа зможе доплатити за себе лише різницю до мінімального страхового внеску (а може сплатити і більше, проте не більше максимального страхового внеску). 

 Щоб скористатися зазначеними вище пільгами, фізособам треба відповідати певним  умовам. Ці умови перевірятимуть органи ДПС. 

З 1 січня 2021 р. податковим органам з метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати ЄСВ надається доступ до персоніфікованих відомостей про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нараховано і з якої сплачено страхові внески.

Оставить отзыв